Leencapaciteit verruimd

10 januari '18

Goed nieuws voor kopers en bouwers van nieuwbouwwoningen. In het lenteakkoord heeft de overheid de volgende regeling opgenomen. Per 2018 komen kopers of bouwers van een energiezuinige woning (dat is een woning die voldoende stroom opwekt om het huis mee te verwarmen) in aanmerking voor extra hypothecaire ruimte. 

De Rijksoverheid heeft besloten dat per 1 januari 2018 de kopers of bouwers van een energie neutrale woning € 25.000,- meer mogen lenen op basis van het inkomen. Dat kan doordat de energie rekening van een energie neutrale woning lager is en daardoor ook de maandelijkse woonlasten lager zijn.   

Wat is EI, EPC of Nul op de meter

Nul op de Meter-woning, energieprestatiecoëfficiënt (EPC) of een woning met een energie-index (EI), wat is dat of wat zegt dit? Het netto energieverbruik van een Nul op de Meter-woning is gereduceerd tot nul. Hiervoor worden enerzijds energiebesparende maatregelen genomen en anderzijds energieopwekkende voorzieningen zoals zonnepanelen. De EPC is een rekenkundige berekening van de energetische efficiëntie van nieuwbouwwoningen. Een energie-index is prestatiecertificaat met een meer exacte bepaling van de energieprestatie van woning.

De energieprestatie-eis zegt alleen iets over de minimale energetische kwaliteit waaraan een woning moet voldoen. Met andere woorden; in welke energieklasse valt een woning. De indiener van een bouwaanvraag voor een woning mag zelf bepalen met welke maatregelen genomen worden om aan de eis te voldoen: extra isoleren, betere installaties of de toepassing van duurzame energie. Door deze opzet heeft een architect of opdrachtgever redelijk wat vrijheid om te voldoen aan de wet en kan hij de maatregelen aanpassen aan de specifieke situatie (bijvoorbeeld door bij een woning die helemaal in schaduw staat geen zonnepanelen te gebruiken en wel de ramen extra goed te isoleren). Het belangrijkste nadeel is dat de eis hierdoor best wel ingewikkeld wordt. Alleen met een uitgebreide berekening kan je bepalen hoe hoog de EPC van een gebouw is en of je dus voldoet aan de wet. De Rijksoverheid heeft besloten dat per 1 januari 2018 de eisen voor de de kopers van een energie neutrale woning € 25.000,- meer mogen lenen op basis van het inkomen lening worden verlaagd. Niet alleen Nul op de Meter-woning, maar ook EPC 0 en lager komen dan in aanmerking. 

Duurzaam
Duurzaam
Duurzaam
Contact Ik heb een vraag!
Aanbod Welke kavels zijn beschikbaar?